Quantcast
Channel: Uppkorkat » Bag-in-Box
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Box mot flaska – ingen match

$
0
0

 

Slopaboxene

Äldsta dottern satte mig på prov – ”samma vin” i box och flaska. Skulle vinnördspappan hitta boxen?

*

Okej jag medger – det här är inte mycket av ett test. Till att börja med hade jag 50 procents chans att gissa rätt eftersom jag bara hade ett vin (i två varianter) framför mig. Och dessutom var jag osäker på om det verkligen var samma vin i både boxen och flaskan (även om de har samma namn, samma årgång och samma druvsammansättning). Men mer om det lite längre ned!

Däremot har jag länge velat göra några lite mer kontrollerade blindtester mellan box och flaska och det här är förhoppningsvis ett första steg mot detta. Inte bara sätta mig själv på prov utan också testa ”vanliga” konsumenter – för jag tror nämligen att de flesta människor kan känna skillnad på ”samma vin” på box och flaska och att det senare nästan alltid är bättre (kollegan Erica Landin gjorde något liknande i somras – se här!).

Det finns flera orsaker till detta – och jag har skrivit om det tidigare här i Uppkorkat:

• Boxviner innehåller generellt sett mer eller mycket mer svaveldioxid än samma vin på flaska. Plastpåsen släpper igenom luft på ett helt annat sätt än en flaska och detta motverkar vintillverkaren genom att tillsätta svavel som antioxidant (ibland upp emot 10x eller ännu högre nivåer av SO2).

• Boxvinet oxiderar trots detta snabbare än viner på flaska. Reaktionen med syre gör vinet trött och nötigt i frukten går. Därför ska man alltid kolla tappningsdatumet på boxen och inte köpa boxar som är mer än 6 månader gamla.

• Boxviner är gjorda för masskonsumtion och det finns all anledning att misstänka att producenten inte lagt ner lika stor möda på något som förpackas i box.

• Och besläktad med punkten ovan – det finns skäl att misstänka att det som ser ut att vara exakt samma vin i både flaska och på box ändå skiljer sig åt i slutändan. Enda sättet att veta är att ställa frågan direkt till importören.

Så tillbaka till måndagens lilla minitest hemma hos Casa Ericsson. Dottern hällde upp Terre de Mistral 2013 (2167, 69 kronor) i det ena glaset och Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Organic 2013 (10682, 245 kronor för 3000 ml) i det andra medan jag gick ut ur rummet. Sedan attackerade jag glasen utan en blick på dottern (som annars lätt hade kunnat avslöja vilket som var vilket).

Doft och färg

Glas 1 var tydligt mörkare i färgen – röd till mörkt blåröd. Doften lite stickig och skarp, örtig med kryddor och en del svaveldioxid!? Glas 2 var varmare i tonen med saftig grenachedominerad doft med röda bär, örtkryddor och salmiak. Jag kände ingen som helst salmiak i den första och inte heller någon druvkaraktär. Det andra vinet var mer ursprungstypiskt – en typisk grenachedominerad Cötes du Rhône helt enkelt – och jag kände heller inget svavel som stör.

Smaken

Vinet i glas 1 var medelfylligt, örtig och lite stickigt skarpt i smaken. Visst här fanns lite röda bär men den var samtidigt lite jordig/mineralig och trött i frukten (dammig med en vass ton). Glas två var saftigt och inbjudande och runt i smaken med en tydlig grenachesmak och inslag av örtagård och salmiak. Frisk och fräsch med bra ursprungskänsla.

Slutsatsen

Ja det är ingen som helst tvekan – flaskan är rejält mycket bättre än boxen. Både i doft och smak. Och det var inga som helst problem för mig att identifiera boxen på svavelångor och den trötta och stickiga smaken. Det kan förstås vara så att jag fått en dålig box eller gammal box. Men jag hittar inga inga direkta fel på vinet och det är tappat i juni – dvs för fyra månader sedan och håller sig inom tumregeln för tappningsdatumet (tappningsdatumregeln är i sig en anledning till att inte köpa box – vinet håller bättre i flaska punkt slut!).

Ändå ska innehållet i boxen komma från något äldre stockar och innehålla ett något bättre vin (se importörens i slutet av artikeln). Jag tror inte att det här resultatet är på något sätt unikt eller udda. Det stämmer väl överens med de erfarenheter som jag har sedan tidigare då jag på blindprovningar fått ”samma vin” i box och glas sida vid sida. Och jag vet att även andra vinskribenter gjort samma reflektioner.

Dessutom – jag tror inte att du behöver vara professionell vinprovare för att känna den – den är ofta så uppenbar att så gott som alla kan känna den. Ändå fortsätter vi att envisas med bag-in-box som utgör runt 60 procent av försäljningen på Systembolaget.

Ja – boxen är oftast billigare än vinet på flaska (i det här fallet skiljer det runt 30 kronor). Ja det finns bra viner på box och ja det finns boxar som är helt okej. Men de är så gott som alltid sämre än motsvarande vin på flaska och de har så gott som alltid högre doser svaveldioxid i sig.

Så låt oss vända trenden – låt oss få ned boxkonsumtionen till 40 procent och dricka bättre och smartare. Det är dags att lansera hashtaggen #slopaboxen som vi alla kan använda när vi sprider våra dryckeserfarenheter i sociala medier. Det är dags att ta vin på allvar!

*

Så här skriver importören Enjoy om skillnaden mellan de två vinerna:

Ja, det är samma årgång. Men vinet och namnet är annorlunda. Boxen har tillägget Reserve och är ekologisk. Druvsammansättningen skiljer på sig i boxen och vinet är av högre kvalitet… Till båda vinerna används enbart naturjäst och minimal filtrering. För flaskvinet finns ett minimum av användning av pestecider men det är snart ett minne blott då övergång till ekocertifieringen pågår.

Sammanfattning:
Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône 2013, Les Vignerons d´Estezargues.
Pris 245kr, 3L box. Art nr: 10682-08. Ekologiskt vin.
Grenarhe 50%, Syrah 26%, Carignan 20%, Cinsault 4%

Terre de Mistral Côtes du Rhône 2013, Les Vignerons d´Estezargues.
Pris 69kr, 750 ml flaska. Art nr: 2167-01
Grenache 50%, Syrah 25%, Carignan 10%, Cinsault 10%, Mouvedre 5%


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Latest Images